Case Study 1


Case Study 1:  Annandale, MN

The homeowners in Annandale, MN, decided to upgrade their home for a larger home due to the fact that this young couple wanted to start a family.  The home was an older home and the homeowners upgraded the main living space with wooden floors and by removing a couple of walls making this home more modern in the last couple of years.

We had approximately 30 days to get this home ready to be put on the market.  I worked with the couple as a team because the homeowners did the majority of the work based off suggestions that I made in each room.  It was a lot of work, and we successfully got the house ready for it to be listed.  The homeowners received good feedback from the open houses and showings!

Before

After

The living room seems dark and heavy despite there being so many windows. Additionally, the furniture overpowers the room and there is no easy access to the windows. Luckily, this homeowner had additional furniture in storage. The black furniture was traded for tan pieces, the TV was downsized, and the wrought iron tables were removed. Just with these changes, the room now seems larger and invites future buyers further inside to check out the windows.

Before

After

In this view of the same living room, you can see the weightiness of the room, the many personal objects scattered throughout, and clearly no easy access to the room. In addition, your eye is drawn to the TV, not to the windows. Removing and not replacing the love seat, was key to improving the flow of the room. Downsizing the TV created more space and drew attention to the windows above the TV which are a feature of the room. Also, de-personalizing by removing many objects throughout the room and hanging a tasteful clock on the wall directly across from the front door, gives potential buyers a chance to envision themselves living in the space.

Before

After

As you walk into this bedroom, the room seems small and uninviting. A potential buyer could wonder whether this room is a bedroom, since its purpose is not clearly demonstrated by the current furnishings. The goal of this redesign was to focus on the room as a bedroom and to de-clutter. Once the clutter was removed, and a bed replaced the desk, the room felt much larger. Hanging curtains on the windows softened the room making it more inviting. The biggest gain is that the buyer no longer questions the purpose of the room.

Before

After

The kitchen in this home was cluttered. Potential buyers and guests saw only the clutter and not the great wood floors and cabinets. No change was made to the layout of the kitchen, only the clutter was removed and the simple window dressing changed. Now, the beautiful wood floors and cabinets draw the eye toward the window above the sink.