Case Study 4


Case Study 4:  Plymouth, MN

These homeowners in Plymouth, MN, decided to update their living room with a non-existent budget.  The home is a two story colonial with a traditional exterior as well as the interior has been decorated traditionally.

I decided the first thing we could do is evaluate the furniture placement, and ‘shop’ within the house.  We moved a couple of pieces to update the floor plan to make it less traditional and more fresh.

Before

After

The living room was predictable and heavy in how the furniture was laid out.  Where this picture was taken was beside a couch with a sofa table, and a curio cabinet behind me.  With that said, the room seemed unbalanced. Luckily, this homeowner had additional furniture in other rooms that could be utilized.  We swapped out one of the stuffed chairs for a wing back chair, as well as a smaller coffee table.   We also moved the curio cabinet to far corner to add interest.  In addition, we brought in a half moon table to flank the opposite side of the fireplace to balance the room.

Before

After

In this view of the same living room, you can see the sofa narrows the entrance to the room and your eye is drawn to the back of the couch.  It’s also very apparent that the decoration items on the fireplace mantel are out of date and creates a busy effect. By angling the couch more into the corner where the curio cabinet used to sit, it frees up the entrance into the room, and makes the room more inviting.  The room also seems a little less formal with the furniture arranged this way.  In ‘shopping’ the other rooms of the house, we were able to simplify and update the accessories on the fireplace mantel.  The mirror reflects the light from the window to lighten the room.
Advertisements